Hirdetés

szunyog.lap.hu / Szúnyogok által terjesztett betegségek

Szúnyogok által terjesztett betegségek

Megdöbbentő adatok: a járványok és a történelem összefüggéseiről

Ha a vérzéses dengue-láz kezeletlen, a megbetegedettek akár 10 százaléka halállal végződhet. Sajnos a betegség ellen még nincs védőoltás, illetve vírusölő szerek sem állnak rendelkezésre. A betegség terjedéséért egy vírus a felelős, amely egy bizonyos szúnyog terjeszt.

A globális felmelegedéssel a trópusinak számító rovarok egyre nagyobb számban tűnnek majd fel a mérsékelt övben, így olyan betegségek jelenhetnek meg hazánkban is, mint a chikungunya-láz, a dengue-láz vagy a malária.

A leishmaniasis-t a lepkeszúnyogok terjesztik, és a világon mintegy 350 millió embert veszélyeztet. Ezek a rovarok, mintegy közvetítőként terjesztik a kórokozókat az állatok (rágcsálók, kutyafélék) és az ember között. Terjedhet még fertőzött injekciós tűv

A malária a legelterjedtebb fertőző betegség a Földön. A világon minden ötödik ember olyan területen él, ahol komoly veszélyt jelent a malária. Évente mintegy félmilliárd ember betegszik meg maláriában, és minden évben 2,7 millió ember hal meg a betegség következtében.

Kórokozója: Vírus, melyet emberről emberre szúnyogok - Aedes félék - viszik át csípésükkel. A szúnyogok rajzása földrajzi területenként változó, tipikusan az esős évszakban, vagy az után figyelhető meg.

A kutyákat és macskákat két szúnyog által terjesztett fonálféreg is veszélyezteti. Az egyik féreg a bőr dirofilariózis nevű betegségét okozza: ez egyre gyakrabban fordul elő hazánkban is. A másik - hasonlóképp szúnyog által terjesztett fonálféreg betegség - a szívférgesség, amely Európa mediterrán országaiban elterjedt, de hazai megjelenésére bármikor számíthatunk.

Az olvasók kérdéseire szakértő válaszol - A téma szakértője dr. Lakos András infektológus főorvos

A hétköznapi ember nem különbözteti meg a szúnyog fajokat, egyszerűen csak a csípésekkel járó kellemetlenségekkel foglalkozik, vakar és keneget. Pedig nem mindegy hol, mikor és milyen szúnyog csíp éppen meg.

2010 szeptember - A héten már két megbetegedést is okozott Magyarországon a szúnyogok által terjesztett vírus, amit sok esetben nem is diagnosztizálnak, hiszen tünetei megegyeznek az influenzáéval.

Emberek milliói számára - s különösen igaz ez a Szaharától délre fekvő övezetben élőkre - a szunyogok zümmögése halált hordozhat. A Plasmodium falciparum nevű kórokozó évente több százmilliónyi embert fertőz meg, és közel egymillióan bele is halnak a betegségbe.

Szúnyogok által terjesztett - akár vakságot, vagy tüdőtrombózist okozó - veszélyes betegség, dirofilariosis (férgesség) ütötte fel a fejét Szlovákiában.

Az Alpoktól északra, a svájci Aargau kantonban is felbukkant a veszélyes trópusi betegségeket terjesztő tigrisszúnyog.

Már az Alpoktól északra is felbukkant a veszélyes trópusi betegségeket terjesztő tigrisszúnyog. A többi között a chinkungunya nevű trópusi láz vírusát terjesztő szúnyog megjelenése egyelőre nem okozott járványveszélyt - jelentette a helyi egészségügyi hatóság. Hazánkban még nem találtak ilyen szúnyogot.

Halálos fertőzéshez is vezethet, ha a szúnyog szétnyomott testrészei közvetlen érintkezésbe kerülnek az emberi bőrrel. Súlyos, szélsőséges esetben akár halálos fertőzéseket is okozhat ugyanis, ha az agyonütött - és történetesen betegséghordozó - szúnyog szétnyomott testrészei közvetlen érintkezésbe kerülnek az emberi bőrrel - írta a New England Journal of Medicine című amerikai szaklap.

A malária – más néven váltóláz – a világon a legelterjedtebb fertőző betegség, Ázsia, Afrika, Közép- és Dél Amerika, Óceánia és a Karib térség bizonyos területein elterjedt (több mint 100 országban előfordul). Világszerte minden évben több mint 1 millió ember halálát okozza.

Pörgő ritmusok és táncok, örökké nevető emberek, csípős babos ételek, spanyol szó és utolérhetetlen rumos koktélok – ezek jellemzik a Karib térséget, ahová olyan népszerű uticélpontok tartoznak, mint Kuba, Dominika, Jamaica vagy Mexikó. Összeállításunkban néhány egészségügyi jótanáccsal szeretnénk szolgálni mindazoknak, akik télen terveznek ellátogatni Castro szocialista államába, a hófehér partokkal büszkélkedő Dominikára vagy a rumpárlatairól híres, örökifjaknak szóló Jamaicára, esetleg az azték csodákkal büszkélkedő Mexikóba.

A malária ellen gyógyszerrel lehet védekezni. A gyógyszerek csak akkor hatékonyak, ha pontosan betartják az alkalmazás szabályait. Szedésüket még az utazás előtt meg kell kezdeni, és tovább kell folytatni a hazatérést követően is az előírtak szerint.

Jelenleg sem vakcina, sem gyógymód nincs a chikungunyalázra, amellyel emberek milliói fertőződnek meg Afrikában és Ázsiában: a betegség fejfájással, magas lázzal és ízületi fájdalommal jár, bizonyos esetekben halállal végződik.

Izraeli kutatók most egy új rovarölő szert kísérleteztek ki, amely minden eddiginél hatékonyabbnak bizonyult. S ahogy a videóból kiderül: az új szúnyogölő szer nemcsak hatékony, de nagyon olcsó is.

Az alábbiakban az Országos Epidermiológiai Intézet, turistáknak szóló anyagából adunk közre néhány igen fontos információt. Érdemes rászánni néhány percet, hisz ezzel sok kellemetlen élménytől óvhatják meg önmagukat.

Allergia, allergiás megbetegedések diagnosztizálásához, kezeléséhez kiindulás az érdeklődők számára

A mediterrán térség 'szerelmeseként' olyan linkeket gyűjtöttem össze, amelyek segítségével megismerhetik a mediterrán kultúrát, éghajlatot, stílust, hazánk mediterrán vonásait, és annak lehetőségeit, hogy miként lehet itthon is mediterrán jellegű otthont teremteni magunk körül. Emellett ízelítőt kapnak a mediterrán országok és táj szépségéről, hangulatáról, és az utazási irodák kínálatából.

A védőoltás.lap.hu segítséget nyújt a védőoltások világában való tájékozódáshoz. Az utazás szerelmesi, a fiatal szülők és az állattulajdonosok is sok érdekes információhoz juthatnak a felsorolt linkek segítségével. Hírlevél igénylésével, havonta új, védőoltásokkal kapcsolatos információkkal gyarapíthatják tudásukat az erre vágyók.

Hirdetés
Meghatározás:

Szúnyogok által terjesztett betegségek: malária, Chikungunya-láz, fonálféreg ... A betegségek ismertetése és a védekezési lehetőségek taálhatók ezekben az írásokban.

Szúnyogok által terjesztett betegségek: malária, Chikungunya-láz, fonálféreg ... A betegségek ismertetése és a védekezési lehetőségek taálhatók ezekben az írásokban.

Szponzorált hirdetések

Ön azt választotta, hogy az alábbi linkhez hibajelzést küld a lap.hu oldal szerkesztőjének. Kérjük, írja meg a szerkesztőnek a megjegyzés mezőbe, hogy miért találja a lenti linket hibásnak, illetve adja meg e-mail címét, hogy az észrevételére reagálhassunk!

Hibás link:
Hibás URL:
Hibás link doboza: Szúnyogok által terjesztett betegségek
Név:
 
E-mail cím:
 
Megjegyzés:
Biztonsági kód:
 
Mégsem  Elküldés